Twitter Suomen golfissa

Miten Twitter ja golf toimivat yhteen? Ja miten Suomen golfissa käytetään ja ehkä voitaisiin käyttää viestipalvelun suosiota?

Twitter on golfmaailmassa kuuma juttu. Sekä miesten että naisten huippupelaajista valtaosa twiittaa ahkerasti. Myös välinefirmat, golfmediat ja turnausjärjestäjät pitävät yhteyttä yleisöönsä Twitterin avulla. Kun lisäksi lasketaan lajin harrastajat ja opettajat, saadaan aikaan yllättävän aktiivinen keskustelu- ja tiedonvaihtoalusta.

Ilmiö on muutaman vuoden vanha (kuten itse viestipalvelun suosiokin), buumin aloitti ilmeisesti Stewart Cink. Viimeisen vuoden aikana Twitter on alkanut lyödä läpi Suomessa muutenkin, ja golfarit ovat olleet yksi aktiivinen ryhmä palvelun käyttäjissä.

Itse olen seurannut maailman huippuja vajaan pari vuotta. Twitter on itselleni ennen kaikkea media, jota kautta voin seurata kiinnostavia juttuja ja saada tietoa asioista, joihin en muuten törmäisi. Golf ja Twitter toimivat hyvin yhteen, ainakin kolmesta syystä.

1) Twitter, golfarit ja fanit

Varsinkin jenkkitourien (PGA ja LPGA) pelaajat ovat aktiivisia kertomaan niin pelaamisestaan kuin vapaa-ajastaan. Edelleen tuntuu hieman oudolta seurata sivusta esimerkiksi Luke Donaldin, Ian Poulterin ja Lee Westwoodin sanailua. Rickie Fowlerin aktiivisesti käyttämä #GOTIME-hashtag on päässyt Cobran mainoksiinkin. Onpa viestinvaihdosta saatu aikaan pieniä skandaalejakin, kuten Christina Kim ja Brittany Lincicome viime syksynä. Yksi listaus top 50 -golftwiittaajista löytyy täältä.

Graeme McDowell, Donald ja esimerkiksi Bubba Watson kommentoivat faniensa twiittejä, mikä on mielestäni hieno juttu. Twitter alustana on varmasti helpoin ja nopein tapa faneille keskustella idoliensa kanssa – golfarit eivät tässä suhteessa eroa paljoa muusikoista, leffatähdistä tai vaikkapa poliitikoista. Monet ammattipelaajat myös jakavat kuvia ja videopätkiä kentältä ja kentän ulkopuolelta.

Twitterin käyttö painottuu luonnollisesti (?) nuorempaan ikäpolveen, ja aktiivisimmat ovat pari-kolmekymppisiä pelaajia. On kuitenkin ihan mahtavaa, että esimerkiksi Jack Nicklaus twiittaa aktiivisesti ja jakaa Instagram-kuvia! Myös Gary Player on aktiivinen, ja hänen tapansa onkin onnitella jokaista viikon voittajaa. Muita vanhoja starboja ovat mm. Sir Nick Faldo, Tom Watson ja Greg Norman.

Suomalaispelaajista aktiivisin taitaa olla Mikko Ilonen, joka kommentoi fanien viestejä ja muutenkin maailmaa. Rentoon tyyliin, mikä on mielestäni Twitterin hyvä ominaisuus: parhaat twiittaajat ovat kai aikalailla omia itsejään. Muita aktiivisia ovat mm. Mika Piltz, Jaakko Mäkitalo ja Peter Erofejeff.

Golfmediatalot, kiertueet ja yksittäiset kilpailut hoitavat paljon ajantasaista viestintäänsä twiittaamalla. Esimerkkeinä vaikkapa PGA TourGolf Digest ja parhaillaan pelattava PGA Championship.

Twitter mahdollistaa siis välittömän, nopean ja helpon tavan ottaa yhteyttä ja pitää itsensä ajan tasalla pelaajien ja kiertueiden kuulumisista. Toinen, ainutlaatuisempi viestitapa on livetwiittaukset kilpailuista.

2) Livetwiitit kilpailuista: hieno palvelu kaikille, kaikki voivat osallistua

Viime vuoden Euroopan Tourin karsinnoista alkaen olemme saaneet lukea hole-by-hole livetwiittejä suoraan pelaajien lähettyviltä. Homman aloitti Nikke Tyryn ja kumppaneiden GoGolf seuraamalla Patu Erofejeffin, Mikko Korhosen ja muiden suomalaisten ET-karsintaa viime syksynä. Sittemmin twiittejä on saatu eri puolilta maailmaa myös muiden kuin GoGolf-porukan tekeminä.

Tämä on mielestäni paras viestintäuudistus suomalaisessa golfissa pitkiin aikoihin. On hämmästyttävää, miten hyvin pelaajien edesottamuksia pystyy seuraamaan twiittien avulla. Hashtagit mahdollistavat monen twiittaajan yhteispelin sekä kuvien ja videoiden jaon samasta pelaajasta. Esimerkiksi British Openissa Ilosen ryhmää seuranneet suomalaiset twiittasivat omaksi huvikseen muillekin Ilosen pelistä. Livetwiitit täydentävät livescoring-sivustoja hienosti, koska niillä voi kuvailla pelaajien tunnelmia ja jakaa kuvia.

Finnish Challengessa livetwiittaaminen oli aktiivista, mikä varmasti johtui suomalaisesta kännykkäverkosta ja paikalla olevien twiittaajien määrästä. Kentältä otetut kuvat ja videopätkät täydensivät kisasta tehtyjä uutisjuttuja ja haastatteluvideoita. Sama meininki jatkui HLR Golf Academy Openissa tänä viikonloppuna, ja Golfliittokin perusti livetwiittauksia varten oman tilin. Osa tästä buumista on varmasti uutuudenviehätystä, mutta väittäisin livetwiittaamisessa olevan myös mukavaa yhteenkuuluvuuden tunnetta. Näin ainakin sen itse koin Finnish Challengen aikana.

Livetwiittaukset sopisivat myös moneen muuhun lajiin, kuten ralliin, lätkään, pesikseen ja futikseen. Lätkäfanit ovatkin aktiivisia, ja on jännä nähdä, leviääkö livetwiittaus-tyyli muihinkin lajeihin. Suomalaisessa golfissa olisi vielä potentiaalia Twitterin käytössä.

3) Jatkossa: peliseuraa, vapaita aikoja, tarjouksia twiiteillä?

Miten Twitterin käyttö suomalaisessa golfissa voisi kehittyä? Muutama mahdollisuus tulee äkkiseltään mieleen:

  1. Yksittäiset pelaajat voisivat huhuilla itselleen peliseuraa twiittaamalla. Homman vaikeusastetta ja lähettämisen kynnystä voisi madaltaa esimerkiksi siten, että golfseurat kannustaisivat jäseniään tällaiseen kokeiluun.
  2. Edellisen ajatuksen toinen puoli olisi se, että kentät ilmoittaisivat vapaaksi jääneistä ajoista suoraan pelaajille. Näin kentän Twitter-tiliä seuraavat saisivat helposti tietää, jos esimerkiksi iltaysille olisi mahdollista lähteä. Ja jos mahdollista, tätä kautta pelaamaan tulleet vieraspelaajat voisivat tietysti saada vaikka alennuksen.
  3. Tarjouksista voisivat ilmoittaa myös golfkaupat tai muut alan toimijat. Tämä voisi toimia vähän samaan tapaan kuin Foursquare-palvelussa käytetyt check-in-alennukset. Jos ei erityisalennuksia, niin ainakin muita uutisia ja tiedotteita kannattanee jakaa twiiteillä.

Loppuajatuksia

Itse käytän Twitteriä monen muunkin asian seuraamiseen, mutta golfin suhteen twiitit ovat lyömättömiä. Käytän kännykällä ja iPadilla Twitterin oman sovelluksen lisäksi Flipboard-sovellusta, jonka kautta olen löytänyt monia kiinnostavia golf-juttuja, joihin en muuten olisi törmännyt. Sovelluksista täytyykin tehdä oma postaus myöhemmin. Jos tämän blogin twiitit kiinnostavat, seuraa Golfblogi-tiliä. Tarkoitus on twiitata uusista postauksista ja muista kiinnostavista asioista.

Mitä mieltä itse olet Twitterin käytöstä suomalaisessa golfissa? Mihin suuntaan se voisi kehittyä? Oletko seurannut livetwiittejä ja jos olet, niin mitä niistä pidät?