Vuosaari Open, 40 bogipistettä

Osallistuin viime sunnuntaina 18.8. vieraspelaajana Vuosaari Openiin. Vanha kisaminä pääsi pintaan, tuloksena tuli kesän paras rundi.

Vuosaari Golfia voisi kutsua kotikentäkseni, vaikken seuran jäsen olekaan. Kenttä on lähellä, metron ja bussin päässä, ja sopivan vaikea. Vuosaari Open on selkeästi ns. vakava skaba, lämmittelyä ennen seuran mestiksiä. Pelimuoto on scratch-lyöntipeli takatiiltä, mikä tekee osallistujajoukosta lähinnä singelipelaajia. Takaa pelattuna kentälle tulee noin 500 metriä lisäpituutta (kokonaismitta 6300 metriä). Lisäksi monen väylän layout muuttuu jonkin verran.

Kisan kunniaksi liput oli pantu vaikeisiin paikkoihin. En myöskään ollut ennen pelannut kenttää takatiiltä. Haastetta tällaiselle tuupparille siis löytyi: draivia pitäisi pystyä lyömään hyvin ja putteri olisi hyvä olla lämmin. Oli jännä lähteä mukaan skabaan, jossa kaikilla muilla oli parempi tasoitus (omani 16.3, kisan mediaani 5.1). Kisakierroksia ylipäänsä on aika vähän viime vuosilta, joten ykköstiillä vähän jännitti.

En muistanut napata kisan aikana kuin tämän yhden kuvan.
En muistanut napata kisan aikana kuin tämän yhden kuvan. Takatiiltä 13. väylän layout kapenee huomattavasti.

Kisa alkoi ihan hyvin, vaikka tein heti ykköselle kolmen putin bogin lyhyeltä matkalta. Nelosella toisaalta upotin viisimetrisen bogiputin sähellettyäni avauksen vinoon. Vitoselle tein hölmön tuplan missattuani lyhyen bogiputin. Bogi olisi ollutkin todella hieno: löin lähestymisen naapuriväylän griinibunkkerista noin 30 metrin matkalta hurjalla backspinnillä metrin päähän reiästä. Kasiväylän tiillä olin tilanteessa viisi yli, mikä taitaa olla oma ennätykseni Vuosaaressa.

Sitten alkoi huono jakso: kolme väylää (8–10) yhteensä yhdeksän(!) yli parin. Ensin kasilla (195 m, par 3) tein kolmannen pallon parin lyötyäni ensin kaksi palloa outtiin. Ysillä (422 m, par 4) löin täydellisen avauksen, josta griinibunkkeriin, ylös ja neljä puttia lyhyeltä matkalta. Käsittämätön jäätyminen, ilmeisesti keskittyminen herpaantui. Kympilläkin löin hyvän avauksen, mutta huono lähestyminen ja pitchi sekä taas missattu lyhyt bogiputti tekivät tuplan.

Loppurundilla tein kaksi kolmen putin bogia, mutta muuten peli sujui hyvin. Kaiken kaikkiaan pelasin siis ensimmäiset seitsemän reikää viisi yli ja viimeiset kahdeksan reikää samoin viisi yli (ja näistäkin olisi voinut puristaa helposti neljä lyhyttä puttia pois). Tuloksen sotki tuo kolmen reiän notkahdus rundin keskivaiheella.

Tässä tuloskortti, jonka on tehnyt iPhone-sovellus TOURCaddie, joka ansaitsee oman esittelynsä myöhemmin.

Vuosaari Openin tuloskortti
Synkkää oli kierroksen puolivälissä. Väylä- ja griiniosumat olivat kesän huipputasoa.

Tulokseksi tuli 91 lyöntiä (+19), joka tarkoittaa minun tasoituksellani 40:ää bogipistettä ja nettotulosta 69. Tilastollisesti peli oli kesän parasta: 8/14 väyläosumaa (ja missitkin yhtä lukuun ottamatta ns. hyviä missejä), 6/18 griiniosumaa (ja viisi ”pientä” missiä), kolme up&downia. Hyvää peliä etenkin tiiboksista, jossa olen aiemmin sählännyt enemmän, ja muutama huippuhyvä lähipelilyönti. Pystyin pitämään pelitasoa yllä kierroksen loppuun asti, mikä on liian harvinaista.

Erityisen tyydyttävää oli huomata, että viime aikoina svingiini tekemäni muutokset näkyvät parempina lyönteinä etenkin draiverilla. Vielä on korjattavaa, mutta suunta on oikea. Analysoin svingini kehitystä myöhemmin toisessa postauksessa.

90 lyönnin alittaminen kaatui oikeastaan mainitun kolmen väylän lipsahdusten lisäksi ailahtelevaan puttipeliin: 37 puttia on vaan liikaa. Jossittelu ei auta, mutta pistin yhteensä seitsemän alle kaksimetristä puttia ohi. Minulla on neljä eri putteria, joita olen ehkä liian paljon vaihdellut fiiliksen mukaan – nyt taidan pysytellä yhdessä pidemmän aikaa.

Kun laskee kasiväylän outtiin lyödyt avaukset ja lyhyet puttimissit yhteen, saa 11 ”ylimääräistä” lyöntiä. En usko koskaan pelaavani virheetöntä kierrosta, mutta kiva on ajatella, että olisin voinut helposti pelata 80–85 lyöntiä takatiiltä.

Palkintojenjakoa en jäänyt odottelemaan. Kisan voittaja pelasi 74 (+2) ja kympin sakkiin pääsi alittamalla 80 lyöntiä. Oma sijoitukseni oli 43. kuudenkymmenen pelaajan joukossa, mitä pidän lähtökohdat huomioon ottaen ihan hyvänä. Tulokset löytyvät täältä, jos jotakuta kiinnostaa. Olin koko joukon suurin tasoituksen pudottaja – tasoitukseni laski alimmaksi kuin koskaan ja on nyt 15.1. Tästä on hyvä jatkaa loppukauden viimeisille rundeille.

2 vastausta artikkeliin ”Vuosaari Open, 40 bogipistettä”

 1. Mukavaa luettavaa, jatka samaan malliin!

  Olisi kiinnostavaa lukea pelisi tilastoimisesta ja mihin niitä käytät. Miten päädyit tourcaddie-softaan lukuisten vastaavien joukosta. Oliko muita testissä?

  -M

  1. Hei!

   Iso kiitos palautteesta, kiva kuulla ammattilaisen pitävän horinoistani!

   TourCaddieen päädyin osin sattumalta, osin vertailtuani eri ohjelmia. GolfLogix oli vahvoilla, mutta sen käyttöliittymä on hankalampi ja sisältö vähän erilainen. TourCaddieen sai aluksi kuukauden ilmaisen pro-version kokeilun, mikä kyllä oli iso tekijä. Pro-versiossa on paljon laajempi caddie-ominaisuus ja kartalla näkyy mitat mm. bunkkereihin ja doglegien mutkiin. En ole ostanut jatkoa pro:lle, koska perusversio riittää itselleni ihan hyvin.

   Käytän lisäksi GameBookia, koska sillä voi helposti skabata kaverin kanssa, ja näkee, mitä kaverit kentällä tekevät. Ja haluan myös tukea suomalaista softaa käyttämällä sitä – oli hauska huomata viime kesänä, miten GameBook oli laajentunut edellisestä vuodesta paljon ja monella pelikaverilakin oli se käytössä.

   Vielä pitäisi aktivoitua tilastojen hyödyntämisessä enemmän. Olen vuosikausia tilastoinut väylä- ja griiniosumani, bunkkerilyönnit, penaltit, putit ja lähipelilyönnit ja kirjannut ne Golfpisteen tilastonurkkaan. Jonkun verran olen tilastotietoa hyödyntänyt pelissä: esimerkiksi tilastot osoittavat selvästi, että useimmiten missaan griinin lyhyeksi eli kuvittelen lyöväni superlyönnin. Tilasto on parantunut hieman, kun olen pakottanut itseni ottamaan isompaa keppiä kouraan lähestymisiin. TourCaddien tilastoja täytyisi tutkailla vielä lisää – siitä näkee myös ihan hyvin pelin heikkouksia. Ohjelman ominaisuutta, jossa omaa peliä verrataan muihin samalla kentällä ja samalla pelitasolla pelaaviin, en ole pitänyt mitenkään oleellisena.

   Olisiko Mika sinulla joku suositus – mitä softaa itse käytät?