Golf on sutkauttelijoiden peli

Tiedäthän sen pelikaverin, jolla on jokin latteus valmiina joka tilanteeseen? Hän on sutkauttelija. Olen itsekin ollut sellainen.

Jaaha, samaan suuntaan. No, golfhan on seurapeli.

Jokainen on varmasti joskus pelannut sutkauttelijan kanssa. Hän on useimmiten harmiton ja jopa peliryhmän mielialaa parantava hahmo. Enkä nyt tarkoita toisten lyöntien kehumista tai hopeareunuksen löytämistä huonosta lyönnistä, mitä pidän tärkeänä golfetiketin osana. Aivan kuten toisen kehuminen, myös sutkauttelu jotenkin ”kuuluu” (ainakin suomalaiseen?) golfkulttuuriin. Olisikin kiva tietää, onko muualla tapana sutkautella ja jos on, toistuvatko sutkautukset samanlaisina eri maissa?

Golfkierros on sutkauttelijoiden etsikkoaikaa: missä muussa lajissa voit rauhassa kommentoida tapahtumia pelikavereille, jotka ovat yleisönäsi neljän-viiden tunnin ajan? Sutkauttelija ei toisaalta aina tahallaan sutkauttele – osa lausahduksista vain tulee, ne on opittu osana golfetikettiä. Aloittelijana otin itsekin kokeneemmista pelaajista mallia ja opin sutkauttelijaksi. Oltuani pitkään poissa sutkauttelijoiden vaikutuspiiristä olen unohtanut suuren osan sutkautuksista.

Kuvan pelaaja ei ole sutkauttelija.
Kuvan pelaaja ei ole sutkauttelija.

Tänä viikonloppuna pelataan seurojen mestiksiä eri puolilla Suomea. Mestikset ovat otollinen tapahtuma sutkauttelijoille, koska tuttuja pelaajia on paljon läsnä. Olen nimittäin huomannut, että mitä tutumpi pelikaveri on, sitä vapautuneemmin sutkauttelija sutkauttelee.

Tässä pieni vinkki viikonlopuksi: jos mestiksistä ei jää paljoa lapsille kerrottavaa ja koko homma menee kivaksi kävelyksi puistossa, voit vaikka pelata sutkautusbingoa. Tässä lista mieleeni jääneistä sutkautuksista:

 • Eipä jäänyt lapsille kerrottavaa.
 • Olen rento kuin rautakanki.
 • Menee maansiirtohommiksi.
 • Metsähallituksen puolelle.
 • Oikeiston / Vasemmiston puolelle.
 • Ollaan näköjään kaikki oikeistolaisia / vasemmistolaisia.
 • Golf on seurapeli.
 • Jaaha, pitää vissiin jatkaa divotilla.
 • Seisoin liian lähellä palloa ennen lyöntiä ja sen jälkeen.
 • Tiikaljat!
 • Toijala!
 • Bogitikka nakuttaa.
 • Kiva kävely puistossa.
 • Olis pitänyt syödä kaurapuuroa aamulla.
 • Kävin lyömässä kaikki huonot/hyvät lyönnit rangella.
 • Tänään ei varmatkaan uppoa.

Sutkauttelu on mielestäni ihan okei, kunhan se pysyy kohtuuden rajoissa. Loputonta sutkauttelua ei varmaan kukaan jaksa kuunnella. Onneksi useimmat sutkauttelijat ovat melko hyviä aistimaan ”yleisönsä” mielialat ja sovittavat juttunsa niihin. Olen vain pari kertaa joutunut tilanteeseen, jossa pelikaverin sutkauttelu on ollut niin alatyylistä/sovinistista/rasistista tai muuten loukkavaa, että peliryhmän sisälle on syntynyt jännitteitä.

Sutkauttelijat eivät varmaan koskaan lopu golfkentiltä. Hyvä kysymys on, sutkauttelevatko golfarit myös kentän ulkopuolella? Tiedäthän esim. nämä työpaikkojen lomat on lusittu ja nyt laitetaan uutta matoa koukkuun -tyypit? Olen melko varma, että golf-sutkauttelijat sutkauttelevat kaikkialla. Golfkentän kun väitetään tuovan ihmisen todellisen minän esiin.

Eli ei muuta kuin hyviä pelejä sitten vaan! Pistetään murkulaa ilmaan. Leuka rintaan ja kohti uusia pettymyksiä!