IMG_2413

Harjoittelu, osa 2: AimPoint-kokeilu

Viime kesänä kuulin ensimmäisen kerran AimPointista. Jenkeissä kehitetty tapa lukea putteja kuulostaa kiinnostavalta. Olen lueskellut asiasta ja tänään kokeilin omatoimisesti puttiharjoitusta AimPoint-tyyliin.

AimPoint (ja tämä) on Mark Sweeneyn kehittämä puttien lukemisen apusysteemi. Alun perin sitä käytettiin tv:n golflähetyksissä puttien breikkejä näyttämään – sittemmin bisnes on laajentunut pelaajien avuksi. Sweeneyn firma on kouluttanut opettajia ympäri maailmaa, ja Suomessa heitä on joitain (ainakin Petri Parviainen (@Piiter77) ja Antti Vaalas (@AnttiVaalas).

Ymmärrän AimPointin näin: systeemi perustuu griinien lukemisen systematisointiin ja ennakkoon määritettyjen, painovoimaan pohjaavien breikkimittojen käyttämiseen. Keskeisessä roolissa ovat aimchart-taulukot, joihin on merkitty breikit eri kaltevuuksille, viheriönopeuksille ja etäisyyksille. Pelaajan täytyy myös oppia lukemaan griinin muotoja ja puttaamaan sopivalla vauhdilla. Googlettamalla löytyy aika hyvin perustietoa, mutta bisnes luonnollisesti pyörii osaavien opettajien kautta.

Homma menee griinillä vissiin jotenkin näin (ei välttämättä ihan tässä järjestyksessä): Pelaaja määrittelee ensin oman paikkansa griinillä suhteessa ns. nollalinjaan ja arvioi griinin yleiskallistuksen ja nopeuden. Tämän jälkeen hän katsoo aimchartista sille etäisyydelle sopivan breikin. Kun tähtää breikkiluvun mukaan ja saa vauhdin kohdalleen, pitäisi putin upota. AimPointin slogan ja Twitter-hashtag onkin #makeeverything.

Maailman huipuista mm. Justin Rose, Stacy Lewis, D.A. Points, Suzanne Pettersen, Edoardo Molinari, Beatriz Recari, Padraig Harrington ja tietysti Mikko Ilonen käyttävät AimPointia ainakin jonkin verran apuna.

Päätin testata puttigriinillä omatoimisesti, osaisinko käyttää AimPointia apuna. Netin kuvahaulla löysin muutamia suttuisia aimcharteja, joista pystyi lukemaan breikit. On muuten jokseenkin erikoista, ettei aimcharteja löydy netistä ainakaan nopealla haulla – onko juttu niin uusi, ettei kukaan ole ”vuotanut” niitä vielä vai mistä tämä johtuu?

Treenipaikka oli Vuosaari Golfin harkkagriini, joka oli melko syksyisessä kunnossa viime viikon huoltotoimien jäljiltä. Käytin apunani linjalankaa, joka auttaa putin suuntaamisessa ja pallon lähettämisessä oikeaan linjaan.

Omatoimista aimpointtausta Vuosaaressa
Omatoimista aimpointtausta Vuosaaressa.

Matkaa oli 10 jalkaa (kolmisen metriä). Halusin ottaa mahdollisimman ison breikin ja puttasin ”kello 9:stä” eli 90 astetta nollalinjasta vasemmalle. Nollalinja on linja, jossa breikkiä ei ole eli putti menee suoraan.

Arvioin harkkagriinin stimp-nopeudeksi 8 jalkaa, mikä on kai aika keskimääräinen. Reikä oli melko vinossa kohdassa, joten katsoin breikin 2%:n kallistuksen mukaan.

Jos olen ymmärtänyt oikein, AimPoint-kielellä olin siis tilanteessa: a) nopeus 8 jalkaa, b) yleiskallistus 2%, c) sijainti kello 9 ja d) etäisyys 10 jalkaa. Tällaisilla spekseillä tähtäyspiste pitäisi aimchartin mukaan ottaa 6 tuuman päästä reiän vasemmasta reunasta. Tällöin putti kaartuisi sisään. Yllä olevassa kuvassa tähtäys on pielessä, koska katsoin aluksi flätimmän griinin taulukkoa.

No, miten tässä sitten kävi? Menikö kaikki sisään? Ei. Ehkä en osannut arvioida em. muuttujia oikein tai ehkä en osannut putata sopivalla voimalla. ”Rystybreikki” on ainakin minulle kaikkein vaikein. Linjanaru häiritsi jonkin verran, vaikka olen käyttänyt sitä apuna ennenkin. Osumatkin olivat vähän vaihtelevia, vaikka uusi puttigrippini (Vardon-tyylinen) estää hyvin vasemman ranteen taipumisen, mikä ennen oli ongelmana. Tältä se näytti:

Aion treenata jatkossakin AimPoint-tyyliin, koska se on hauskaa vaihtelua. Teknisyys ja ”tieteellisyys” sopivat minulle hyvin. Ehkä ensi kesänä voisi käydä AimPoint-klinikalla saamassa lisäoppia.

Suosittelen testaamaan linjanarua ja erilaisia puttitreenejä. Olisi kiva kuulla, oletko saanut AimPoint-opetusta tai millaisia apuvälineitä sinä käytät treenatessasi? 

2 vastausta artikkeliin ”Harjoittelu, osa 2: AimPoint-kokeilu”

 1. Olet ”hajulla” asiasta. Nykyään käytämme ns. MidPoint-lukua ja emme juurikaan puhu 0-linjoista, vaikkakin oneplanar puteissa niitä on aina kaksi. Sadle ja crown muodot viheriöllä tarkoittavat useampaa 0-linjaa. 0-linja on hieman oldschool ja MidPoint menetelmän avulla pelaaja pystyy lukemaan linjan muutamassa sekunnissa. On hyvä toki muistaa että greeninlukeminen on taito siinä missä muutkin golftaidot, sitä pitää harjoitella. Ja mitä enemmän harjoittelee, sitä nopeammaksi ja tarkemmaksi homma tulee.

  AimChart on saatavissa vain sertifioidulta kouluttajalta ja sen mukana tulee jokaiselle klinikan käyneelle henkilökohtainen koodi jolla pääsee rekisteröitymään AimPointgolfin student-foorumille. Tämä foorumi sisältää ison määrän infoa greeneistä ja viheriön lukemisesta. Siellä on mahdollisuus myös esittää kysymyksiä vaikka Mark Sweeneylle itselleen.

  Euroopassa on tällä hetkellä 26 AimPoint-kouluttajaa. Vain 3 kouluttajaa euroopassa omaa 2-tason sertifioinnin tai ylemmän. Euroopan ainoat 2-tason kouluttajat ovat Petri Parviainen @piiter77 ja Antti Vaalas @anttivaalas. 3 tason kouluttajana euroopassa on Jamie donaldson.

  AimPoint-klinikka opettaa mittaamaan myös Stimp-lukeman, joka siis kerrotaan jaloissa (esim. Stimp 8)

  Tärkein asia AimPointissa on se, että se todella opettaa lukemaan linjoja perustuen faktoihin. Näin siis kaikilla pelaajilla on mahdollisuus oppia tämä ja vähänkään pelanneille ei tarvitse sanoa että kokemus on ainut keino oppia lukemaan linjoja.

  Kuten sanoit #makeeverything

  #stopgreenguessing

  Saa meille kouluttajille esittää myös kysymyksiä.

  1. Kiva, kiitti vastauksesta! MidPoint-luvusta en ollut kuullutkaan. Täytyy varmaankin ensi keväänä ottaa selvää tarkemmin AimPointista, googlaamalla ei pitkälle pötki.