Twittergolf Vuosaari

TwitterGolf 26.4.2014: kiva tapa avata kausi

Tämän kesän golfkausi alkoi ennätysaikaisin Vuosaaressa järjestetyssä TwitterGolfissa. Ennakkofiiliksistä kerroin edellisessä blogauksessa, ja svingin tilaa voi jokainen arvioida YouTubessa. GoGolfin ”kotikentälläni” Vuosaari Golfissa järjestämä kisa oli justiinsa sopiva tapa startata kausi.

Alkuasetelma: kiire, lisää tekniikkaa ja odotuksia

Aamupäivä meni säätäessä kotona kaikenlaista, mutta ehdin myös katsoa Mikko Ilosen peliä Volvo China Openissa (kuten muutkin tuntuivat tekevän). Samalla seurasin #twittergolf-hashtagia, jossa trash-talk oli alkanut ja tunnelma nousi. Näytti kuitenkin siltä, että aktiivisia twiittaajia tulisivat olemaan vain muutamat pelaajat pääosan keskittyessä itse peliin. Itseänikin arvelutti, miten hyvin muistan ja ehdin kesken kierroksen twiitata, vaikka pidän puhelinta normaalistikin taskussa.

Lyönti tuntui olevan kohtuullisesti formussa, ja muutamaan virheeseen olin suunnitellut sopivia korjauksia. Yleensä kauden alussa peli heilahtelee paljon ja varsinkin osumat palloon eivät ole kohdallaan. Uumoilin etukäteen tuloksekseni jotain 95 ja 100 lyönnin väliltä, vaikka hyvänä päivänä voisinkin päästä 85 pintaan. Taattua tuupparilaatua siis.

Tyypillistä kauden avaukselle oli aikamoinen arpominen sen suhteen, millainen mailakombo bägiin lähtee ja millä putterilla pelaan. (Tarkemmin ajateltuna teen kyseistä säätämistä ennen jokaista kierrosta.) Setin valintaan vaikuttavat aina säätila, pelattava kenttä ja fiilis. Koska tuulen piti olla kohtuullinen ja kentän helpohkossa kunnossa, päädyin aikalailla perussettiin: ajuri, spooni, 3&4-hybridit, 5–pw-raudat, 3 wedgeä ja putteri.  Käytännössä vaihtoehtona olisi ollut hybridien vaihtaminen pitkiin rautoihin, mutta en uskonut saavani niistä isoa hyötyä. Putterivalinnan tein olohuonetuntumalta, koska en nurmella ollut päässyt vielä palloa tuuppimaan.

Kuten arvata saattaa, mailahinkkaus on minulle yksi tärkeimmistä golfin piirteistä. Blogaan laajemman What’sInTheBag-selostuksen myöhemmin.

Mukaan lähtevä teknologia vaati erityistä lisähuomiota: ensimmäistä kertaa otin GoPro-kameran kuvatakseni lyöntejä 100fps-nopeudella ja muutenkin fiilistelläkseni kierrosta eri vaiheista (videokooste tulee vähän myöhemmin). Kisaan valmistautumiseen kuului siis akkujen lataamista, muistikortin tyhjentämistä ja uuden laitteen käytön opettelua.

Muistinpa jopa lankata kengät, ja TwitterGolfiin sopivasti kokeilin tehdä siitä Vine-videon. Bägin pikkusälä ja eväät melkein unohtuivat kotiin.

Pääsin lähtemään vähän myöhässä, mutta intoa täynnä. Metrossa porukka tavalliseen tapaansa ihmetteli fillarin ja bägin kanssa matkaavaa. Vuosaari Golfiin matkustustaessa fillari+metro on erinomainen tapa kulkea. Sen verran aikataulustani myöhästyin, etten Toni ”ToniXPGA” Karjalaisen Trackman-klinikalle ehtinytkään. Lounaan ehdin syödä, ja se oli taattuun Vuosaari-laatuun hyvä ja sopivan monipuolinen.

Par-tripla-tupla ja niin edelleen

Pelillisesti TwitterGolf meni ennakko-odotusteni mukaisesti. Rangella paukuttelin korillisen palloja hyvin vaihtelevalla menestyksellä, ja kisan avaussanojen jälkeen ehdin ottaa vain muutaman putin harkkagriinillä. Ryhmäni lähti 18. tiiltä, mikä oli hyvä: siirtymä oli lyhyt, rundi loppuisi 17. griinille ja Vuosaaren 18. sopii yleensä peliini hyvin. Pelikavereiksi olivat valikoituneet Markus (@MakeVee) ja Vesa (@Reportaas), joista kumpikin pelaavat minua enemmän. Tasoitusten suhteen olimme melko tasaisia. Kanssamme tiillä oli toinen samalta väylältä lähtevä ryhmä, jossa pelasivat @Saarling (a.k.a. Klubituuppari, jonka blogaus kisasta täällä), @MVirtala, @janiperttila ja @PollariTuomas. Paikalle sattui sopivasti myös VeVe Median Juho kameroineen, kuten GoGolfin kisakoosteesta näkyy (kohdassa 2:59 avausdraivini).

Huomasin olevani samassa tilanteessa kuin viime kaudella: avausrundi kisassa, ja itselläni ryhmän avaushonööri. Tällä kertaa draivi karkasi vähän lyhyeksi ja vasemmalle, mutta pysyi hyvin pelissä. Ryhmämme pääsi ihan hyvin tiiltä peliin – ilman ryhmäkuvaa tai livetwiittaamista tosin. Ja kun keskinkertaisen välilyönnin jälkeen osuin vaikeasta paikasta griiniin, tuntui kahden putin par tosi hyvältä aloitukselta.

Jottei tämä blogaus menisi play-by-play-selostukseksi keskinkertaisesta kierroksestani, tiivistän rundin näin:

+ Onnistumiset

 • mainittu avausväylän kahden putin par (varsinkin, kun lähestyminen tuli vaikeasta paikasta raffista)
 • Markuksen lyömä kakkosväylän (317m par 4) hurja draivi-tinttaus, joka jäi kolmen metrin päähän griinistä!
 • nelosväylän avaus, joka kerrankin meni lähes griinille (156m par 3, joka on aina ollut hankala)
 • seiskaväylän (325m par 4) perus-par: väyläosuma, griiniosuma ja kaksi puttia (etenkin lähestyminen wedgellä oli hyvä lyönti)
 • kasiväylän (154m par 3) up&down-par
 • väylän 11 rauta-5-lähestymislyönti, joka oli hyvä, vaikka jäi lyhyeksi vesiesteeseen
 • väylän 12 (125m par 3) avaus, joka jätti kolmemetrisen birkkuputin (ohi meni, mutta varma par)
 • viimeisen väylän (17., 326m par 4 notkon yli) par huonon avauksen jälkeen (avaus pahasti vasemmalle, sieltä hieno rauta-5 griinille ja kahden putin par 15 metristä)

– Mokat

 • ykkösväylän chippi ja neljä puttia (tripla)
 • kakkosväylän topattu chippi, joka johti tuplaan
 • kolmosväylän väylälyönti vasemmalta väylän poikki oikealle outtiin (tupla)
 • vitosväylän (384m par 4) käsittämätön black-out: huono avaus vasemmalle, josta neljä surkeaa osumaa (jokaisella eteenpäin noin 20 metriä) – tuloksena tuplapar 8
 • ysiväylän kolmen putin tupla
 • väylän 11 kaksi palloa veteen, joista varsinkin toinen aivan turhaan (duffasin helpon wedgenoston veden yli griinille)
 • väylän 14 soketti rautaseiskalla keskeltä väylää 130 metristä, mikä johti tuplaan

Kaiken kaikkiaan tulokseksi tuli 97 lyöntiä ja 29 bogipistettä. Monta hyvää lyöntiä ja monta huonoa. 36 puttia on selvästi liikaa, varsinkin, kun sain vain neljä griiniosumaa. Kesän avausrundiksi ihan ok, oikeastaan sellainen kuin odotinkin.

Kisan voitti ysin tasoituksella pelannut @TuomasLehtinen tuloksella 78 (+6, 39 bogipistettä). Muitakin kovia tuloksia tehtiin. Palkintoja oli jaossa mukavasti ja Vuosaaren ravintola täynnä porukkaa palkintojenjaossa. Hauskan lisän loppufiilikseen toi porukalla juodut onnittelujuomat Vuosaaren toimitusjohtajalle Juha Ruposelle, jolle syntyi esikoinen kisaa edeltäneenä yönä. Onnittelut vielä!

GoGolfin lyhyt uutinen kisasta löytyy täältä ja koostevideo täältä.

Oman rundini tarkemmat speksit näyttävät tältä:

Twittergolf Vuosaari

Ajatuksia lopuksi: twiittaaminen yleistyy, mutta vaatii harjoitusta

Kirjoitin viime kesänä Twitterin ja golfin suhteesta. Ehdotin mm. että  ”yksittäiset pelaajat voisivat huhuilla itselleen peliseuraa twiittaamalla.”, ja nyt todistettiin, että se voidaan toteuttaa jopa kilpailumuodossa. Ennustan, että tänä kesänä livetwiittaaminen ja ylipäänsä golfin sosiaalistuminen somen välityksellä yleistyy. Vine, Instagram ja Twitter luovat hyvän alustan peli-ilon, tulosten ja keskinäisen kuittailun jakamiselle, ja esimerkiksi GameBookista jaetut scorecardit tulevat varmasti yleistymään. Golfin sosiaaliseen luonteeseen tämä sopii hienosti, ja peleistä puhuminen lisää lajin positiivista näkyvyyttä ja toivottavasti muuttaa pelin elitististä imagoa. Somen käytöstä golfissa täytyneekin kirjoittaa uusi blogaus myöhemmin.

Olen ilolla huomannut, miten kentät ovat jo nyt alkukaudella käyttäneet twitteriä mm. pikatarjousten jakamiseen. Tässä GoGolfin bägilätkädiileillä ja viikon kentillä on iso esimerkin rooli. Kaltaiselleni harvakseltaan pelaavalle iltaysien ja muiden vaihtoehtojen tarjoaminen sopii todella hyvin.

Monet kenttäyhtiöt ja seurat ovat siirtyneet entistä enemmän perinteisestä tiedottamisesta kahdensuuntaiseen viestintään – esim. Twitteristä löytyy tätä kirjoitettaessa ainakin 45 suomalaista kenttää, kun viime kaudella niitä oli vain kourallinen. Facebook jyrää vielä yleisyydessään, ja sieltäkin löytyy kymmeniä kenttiä ja muita golfalan toimijoita, kuten Golfliitto. Kaiken kaikkiaan suunta on mielestäni todella hyvä!

TwitterGolf oli hieno tapahtuma ja mukava tapa avata kausi. Keskityin pelaamiseen enemmän kuin twiittaamiseen, mikä oli ehkä ihan luonnollista– kentältä twiittaaminen vaati näköjään keskittymistä!

Kilpailu oli sopivan rento ja iso osa fiiliksestä tuli somen käytöstä ennen ja jälkeen kilpailun. Oli myös kiva tavata henkilöitä twitter-nimien takaa. Vuosaaren kisa oli ensimmäinen kisojen sarjassa, joista tätä kirjoitettaessa on pelattu jo Espoon Rinkun osakilpailu ja Ypäjän Lomijoki Golfin kisa on ensi viikonloppuna. Toivottavasti loppukaudella saadaan vielä lisää kisoja ja lisää porukkaa innostumaan twiittaamisesta – uskon, että siten saadaan tietoa golfista levitettyä sopivan rennolla tavalla.