Viiko Pro: Samuli Seppälä (GoGolf)

(Alla oleva blogaus julkaistiin 29.7.2014 GoGolfin nettisivuilla. Bägilätkä-edut yms. olivat tuolloin voimassa – nykyiset edut löytyvät GoGolfin nettisivuilta.)

Pohdiskelin kolmannessa Mulliganissa sitä, voiko kaltaiseni harrastaja kehittää peliään YouTube-opetusvideoiden avulla. Tavoitteenani on laskea tasoitukseni nykyisestä 13:sta singeliksi ja laskea kierroskeskiarvoni 90 lyönnin tienoilta lähemmäs 80:aa. Olen käyttänyt apunani lyöntini videointia ja Swingbyte-analysaattoria.

Olen kuitenkin epäillyt, tuleeko omatoimiharjoittelijalle seinä vastaan. Osaanko keskittyä oikeisiin asioihin, onko järkevää käyttää vähäinen treenausaika ilman ammattilaista? Kannattaisiko pro-opetukseen panostaa, jotta kehittyminen olisi nopeampaa?

Lähdemme selvättämään näihin kysymyksiin vastausta. GoGolfin bägilätkäläisille on joka viikko tarjolla huippuammattilaisten apua – Viikon Pro tarjoaa bägilätkällä hyvän diilin oman pelin kehittämiseksi.

Ensimmäisenä Viikon Pro -testiin joutui PGA Pro Samuli Seppälä. Samuli antoi minulle ja GoGolfin AD:lle Sebulle tunnin mittaisen opetussession Espoon Ringside Golfin rangella. Sebu oli ensimmäistä kertaa pro´n opetuksessa ja itselleni tämä oli vasta toinen kerta – edellisestä on neljä vuotta aikaa.

Tällä viikolla (29.7.–3.8.) tehdyille GoGolf-bägilätkäläisten varauksille:
– 35 €:lla yksityistunti (norm. 60 €)
– 50 €:lla kahden hengen tunti (norm. 80 €)
– 20 nopeinta varaajaa! Varaukset Samulilta suoraan, yhteystiedot alla.
– bägilätkän voi ostaa täältä

 

Ensivaikutelma oli tosi positiivinen. Samuli otti alusta lähtien huomioon meidän tarpeemme ja kyseli perustietoja, kuten kuinka pitkään olemme pelanneet, mikä virhe lyönnissä tuntuu olevan, mihin suuntaan vinot lyönnit menevät. Sebu on harrastuksen alkuvaiheessa, itselläni on takana kymmenkunta vaihtelevaa pelikesää. Luulin tietäväni suurimmat virheeni ja niihin muutaman korjausehdotuksen. Samuli kuunteli mielipiteitäni ja ymmärsi mielestäni hyvin, miten itse lyöntini näen. Mitään ennalta päätettyä tai yhtä ainoaa opetuskikkaa ei ollut, vaan tunti rakentui meidän molempien osaamisen pohjalta. Tästä oli hyvä lähteä liikkeelle.

Samulin ohjeet olivat selkeitä ja harjoitteet sopivan yksinkertaisia. Tunnissa ei voi oppia tuntemaan pelaajaa niin, että voisi antaa juuri hänelle sopivia ohjeita – kuten Samuli sanoi, osa golfareista ymmärtää paremmin asentovinkkejä ja mekaanisempia harjoitteita, osa enemmän fiilispohjaisia. Erilaisia harjoitteita ehdittiin kokeilla tunnin aikana mielestäni ihan sopivasti.

Kuten arvata saattoi, olin omissa analyyseissäni suurinpiirtein oikeassa, mutta keskityin vääriin asioihin. Lähdimme perusjutuista liikkeelle: heikko grippini korjattiin vahvemmaksi, mikä muutti alkuasentoa hieman. Tätä en osannut odottaa (luulin otteeni olevan kunnossa), mutta muutaman harjoituksen jälkeen fade kääntyi draw´ksi, kunhan muistin keskittyä kunnolla. Rautaseiskalla tuli lyöntiin melkein kymmenen metriä mittaa lisää!

Gripin virheen ja avointen hartioiden ohella Samuli pystyi näyttämään, miten lantioni kiertyi liian aikaisin auki johtaen selän suoristumiseen, kompensaatioihin ja huonoihin osumiin. Olen yrittänyt YouTube-opetusvideoiden avulla korjata juuri tätä ns. early extensionia, mutta vaihtelevin tuloksin. Täytyy sanoa, että virtuaalinen opettaja häviää selvästi vieressä seisovalle – virheen korjaaminen oli vaikeaa, mutta Samulin ohjeiden avulla sain juonen päästä kiinni nopeasti. Muutos vaatii toistoja, mutta suunta on nyt selvempi.

Kaikille tekniikkaniiloille tiedoksi, että Samulilla on käytössään FlightScope, jonka avulla pystyy tarkemmin analysoimaan lyöntiä ja pallon lentorataa. Minulle siitä olisi enemmän hyötyä vasta, kun saan nyt suunnitellut muutokset toimimaan. Uskon Samulin tavoin siihen, että analysaattorit tulevat yleistymään, ja niitä tullaan käyttämään opetuksen tukena yhä enemmän kaikentasoisten golfareiden kanssa.

Tunnin opetussessiosta jäi hyvä tunne meille molemmille. Sebu löi paremmin kuin koskaan ja itse sain vahvistusta omiin havaintoihini ja toisaalta ohjeita juuri niihin asioihin, joita en ollut itse osannut huomata. Säännöllinen treenaus ja pari-kolme lisätuntia auttaisi varmasti singeliksi pääsyssä paljon. (Totta tietysti on, ettei 80 lyönnin pintaan voi pelata ilman hyvää lähipeliä, mutta esimerkiksi tarkemmat lähestymislyönnit laskevat kokonaistulosta paljon.)

Lopuksi on vielä todettava, että fysiikkapuoli pitäisi myös hoitaa kuntoon. Istumatyötä tekevillä esimerkiksi lonkankoukistajan lihakset ovat usein kireänä, mikä saattaa johtaa mainittuun early extension -virheeseen. Lyönnin toistettavuus ja voima sekä rundin loppuun asti jaksaminen kohenisivat varmasti myös. Siinä on talvikaudeksi tavoitteita! Samulilta voi kysyä vinkkejä tähänkin, sillä hän on myös liikunnanohjaaja ja tehnyt personal trainerin töitä.

FAKTAT

Samuli Seppälä

Samuli Seppälä
samuli@golfbalance.fi
050 447 4999
http://ringsidegolf.fi/fi/opetus/golfopettajat/

  • 32 v.
  • Koulutukselta liikunnanohjaaja amk ja VAT (valmentajan ammattitutkinto)
  • PGA:n jäseneksi 2008 ja välillä tehnyt talvisin personal trainerin töitä
  • Opetuspaikka Espoo Ringside Golf ja Golf Balance

Opetusfilosofian kolme tukipilaria:

  1. oma tieto- ja taitotaso sekä jatkuva kouluttautuminen
  2. vuorovaikutustaidot ja tiedonvälittäminen oppilaille
  3. intohimo ja rakkaus lajia kohtaan

Käytätkö analysaattoreita (Trackman tms.) ja videota?
Käytössä on FlightScope varsinkin talvisin, jolloin pallon lentoa ei näe, sekä videointiin V1 Digital Coaching System. Muitakin apuvälineitä on tarvittaessa käytössä, esim. mailaan kiinnitettävä analysaattori SkyPro.

Kiinnostaako sinua jokin opetuksen/valmennuksen osa-alue erityisesti?
Tietysti asiakaslähtöinen ja kokonaisvaltainen valmentaminen on tärkeintä, mutta fysiikkaharjoittelu on ollut aina lähellä sydäntä.

David Leadbetter vai Sean Foley?
Täytyy sanoa Sean Foley, koska sain viettää miehen kanssa aikaa viime talvena Farmers Insurance Openissa San Diegossa :).

Mitä mieltä olet mailojen fittauksesta?
Fittaus on ehdottomasti hyvä juttu. Niin kuin kaikissa urheilulajeissa, myös golfissa oikeilla välineillä on iso merkitys.