IMG_2544

Viikon pro: Ari Koutuaniemi (GoGolf)

(Alla oleva blogaus julkaistiin 12.9.2014 GoGolfin nettisivuilla. Bägilätkä-edut yms. olivat tuolloin voimassa – nykyiset edut löytyvät GoGolfin nettisivuilta.)

Tällä viikolla Bägilätkällä on valittavana kolme eri Viikon pro’ta, kun Helsingin Golfklubin prot Ari Koutuaniemi, Henrikki Tolonen ja Jani Saarinen tarjoavat bägilätkäläisille opetusta hintaan 35 €/tunti/1 hlö tai 50 €/tunti/2 hlö, kunhan varaus on tehty 14.9. mennessä. Talin kenttää testatessani kävin selvittämässä, miten Ari “Koutsi” Koutuaniemi osaisi auttaa pelissäni.

Koska tiiaika painoi päälle, ei meillä ollut aikaa kokonaiselle tunnille. Olin draiviongelmieni vuoksi vähän jännittynyt eikä kiiruhtaminen pron tunnille ole muutenkaan hyvä idea. Talin range on tuttu treenipaikkana – ruoholta saa merkittävästi paremman tuntuman kuin matolta. Oli mukava huomata, miten Ari oli ottanut asiakkaan huomioon jo etukäteen: pallot olivat valmiiksi korissa ja pro pelaajaa vastassa rangen alussa. Pahin kiireen tuntu taittui sopivasti.

Rangen toiseen reunaan kävellessämme Ari kyseli perustietoja, kuten pelitaustaa, ongelmakohtia ja opetustarpeita. Mielestäni hyvä idea oli korostaa yhteen asiaan keskittymistä: Ari pyysi etukäteen keskittymään siihen, että saisin jonkun yhden pointin mukaani tästä sessiosta – se riittää! Tämä sopi minulle erittäin hyvin, koska aikataulu todella oli tiukka ja koska tapanani on analysoida lyöntiäni liikaakin.

Yksinkertaiset, toimivat vinkit

Kerroin Arille ongelmani liittyvän pääasiassa draiveriin. Luulen tietäväni, mitä pitäisi tehdä (mm. ylettömän YouTube-opetusvideoiden katselun vuoksi), mutta todellisuudessa osumat ovat epätasaisia ja tunne alkuasennossa on ajoittain todella epävarma. Löin muutaman lämmittelylyönnin raudoilla, joiden lomassa keskustelimme svingistäni. Nettivideoiden tuijottamisesta on kyllä se iso etu, että on helppoa puhua “pro-kieltä” ja ymmärtää, mitä milläkin harjoitteella haetaan.

Minun on kai syytä pikkuhiljaa uskoa, ettei backsvingini ole liian flätti, jollaiseksi olen sen lyöntiäni videoimalla tuominnut. Sekä Ari että aiemmin minua opettaneet Joachim Altonen ja Samuli Seppälä ovat nyt kaikki todenneet luuloni vääräksi. Minun tapauksessani taaksevientiä tärkeämpää ovatkin mailan liike downsvingissä ja etenkin osumahetki.

Ari kertoi omaavansa vahvan perustan golflyönnin “tekniikasta”: asennoista, planesta ja muista yksityiskohdista. Niihin kuitenkin joutuu turvautumaan vain, jos pelaaja ei saa kiinni tuntuma-/fiilispohjaisista harjotteista, joiden kautta Ari opetustaan kuulemma yleensä rakentaa. Itselleni se sopii erittäin hyvin.

Koska kerroin nimenomaan ongelmastani draiverin alkuasennossa, keskityimme siihen. Ari käski unohtamaan pallon ja tunnustelemaan, millaiseen asentoon menisin, jos maila pitäisi heittää kohti kohdetta. Hetken epäröityäni ymmärsin jutun jujun: asento ei ollut läheskään niin takapainoinen vaan enemmänkin tasajaloilla. Tästä asennosta sitten tiiasin pallon ja BOOM! Osuma aivan keskelle lapaa – helppo ja vaivaton lyönti kauas rangen toiseen päähän. Sama toistui muutamalla seuraavalla pallolla, ja totesin Arille löytäneeni aivan uuden tunteen alkuasentoon. Pieni juttu, mutta valtavan iso vaikutus lyöntiin luottamiseen.

Vinkit testiin heti kentällä – kesän paras rundi

Kello lähestyi tiiaikaa, ja tämänkertainen opetussessio oli lopussa. Lopuksi Ari veti pointit yhteen ja ravisteli vielä vääriä mielikuviani flätistä backsvingistä. Jatkoharjoittelua varten sain ohjeeksi keskittyä lyönnin tempoon, joka kuulemma vaihteli aika lailla. Tämä on ollutkin yksi lyönnin osa-alue, johon olen jo kiinnittänyt huomiota mm. Tour Tempo -biisien avulla.

Kuten kenttäraportistani selviää, löin Talissa kesän parhaita draiveja. Kahdeksasta draiveriavauksesta lyhin oli 225-metrinen, viisi noin 230-metristä ja kaksi 245-metristä. Nämä kaikki tyyneen kesäiltaan ja pehmeään kenttään. Ja mikä parasta, osumat olivat hyviä ja lyöntikaaret mukavasti purevia.

Opetustunnista jäi todella positiivinen tunne, osin Arin huomaavaisen ja sopivan opetustavan, osin loistavien tulosten ansiosta. Huomasin jälleen, että YouTube-videoiden yhdistäminen pro-opetukseen tuottaa ainakin itselleni helposti edistystä pelissä. Suosittelen hakemaan opetusta vielä näin loppukaudellakin – itse pelasin Talissa kesän parhaan tuloksen (+14/85), ja potentiaalia 80 lyönnin rikkomiseenkin oli selvästi.

FAKTAT

Ari Koutuaniemi
045 154 2716
arikoutuaniemi(a)gmail.com

http://golfpiste.com/helsingingolfklubi/valmentajat/?p=valmentajat&lang=fi
http://koutuaniemi.blogspot.fi